ЗАХИСТИ СІМ’Ю ВІД ГРИПУ

30.09.2013

Що таке грип?

Грип – важке інфекційне вірусне захворювання, що вражає верхні і нижні дихальні шляхи і протікає з вираженими загальними симптомами – високою температурою, головним болем, болем у м’язах, слабкістю, інтоксикацією. Майже щорічно грип викликає епідемії з великою кількістю ускладнень.

Небезпечний не сам грип, а його ускладнення. При наявності у хворого хронічної патології серцево-судинної системи, печінки, нирок вірус грипу здатний викликати їх загострення. Грізним ускладненням грипу є гостра пневмонія, яка супроводжується набряком легенів. Можуть виникнути такі ускладнення, як отит, що приводить до втрати слуху, в деяких випадках – енцефаліт, вірусні і бактеріальні інфекції.

Доцільність щеплення від грипу. Чи необхідна взагалі вакцинація?

Поширення вірусу грипу відбувається повітряно-крапельним шляхом. Навіть короткочасний контакт з людиною, хворим на грип, може привести до захворювання. Виключити всі можливі контакти, на жаль, неможливо. Але ми можемо захистити себе і наших близьких, створивши захисний титр антитіл від вірусу грипу. Для цього необхідна вакцинація.

Коли і як часто необхідно робити щеплення?

Вакцинацію слід проводити завчасно, до початку епідемії, оскільки максимальний захист від вірусу виникає тільки через два тижні з моменту введення вакцини.

Вакцинуватися необхідно щороку, так як імунітет від конкретного штаму вірусу грипу не довічний і зберігається лише протягом епідемічного сезону.

Оптимальним часом для проведення вакцинації проти грипу є період з вересня по грудень. Але якщо з якихось причин Ви не встигли цього зробити, то можна провести вакцинацію протягом всієї епідемії.

Які використовуються вакцини?

Сучасні протигрипозні вакцини інактивованої, тобто не містять живий вірус грипу. Вони добре очищені й рідко викликають побічні реакції.

Антигенний склад вакцин щорічно оновлюється відповідно до рекомендацій ВОЗ, так як новий вірус грипу за своїми властивостями відрізняється від торішнього.

Які протипокази?

Протипоказання для проведення вакцинації  – тяжкі алергічні реакції на введення вакцин в минулому.  Дорослі, як правило, знають про наявність такої алергії і можуть повідомити про неї лікаря. Якщо пацієнт має алергічні захворювання, то перед вакцинацією слід отримати консультацію лікаря алерголога.

Вакцинацію слід відкласти в разі гострого респіраторного захворювання або інфекційного загострення хронічної патології, що супроводжується підвищенням температури тіла тощо.

Чи необхідна особлива підготовка до вакцинації від грипу?

Особливої ​​підготовки не потрібно, однак краще перевірити стан здоров’я перед вакцинацією: отримати кваліфіковану консультацію лікаря та здати загальний аналіз крові.

Небажані реакції після щеплень

Легке нездужання та підвищення температури тіла в день щеплення.

Легка припухлість і незначна болючість в місці ін’єкції, алергічні реакції.

Зазавичай ці реакції минають протягом 1-2 днів без специфічного лікування.

Які запобіжні заходи після вакцинації?

Місце введення вакцини бажано не мочити протягом доби.

Бути під медичним контролем протягом 3 діб після вакцинації.

 

Чи можна захворіти на грип після щеплення від грипу?

Вакцинація значно знижує ризик зараження грипом і в переважній більшошості випадків захворювання не наступає, але якщо навіть захворювання виникає, то грип протікає у легкій формі і не призводить до ускладнень. Слід зазначити, що до 5% людей в популяції після вакцинації вироблення антитіл може бути відсутнім або недостатнім, що в свою чергу не забезпечує повного захисту.

Консультує лікар-імунолог МЦ «Благомед» Яковенко Олег Костянтинович

logo_white

Медичний центр з висококваліфікованими лікарями, точною діагностикою, призначенням медикаментів згідно європейських стандартів доказової медицини в поєднанні з ефективною фізіотерапією – повний комплекс медичної допомоги високого рівня, спрямований на повернення, збереження а примноження здоров’я

Всі права захищенно Благомед 2019