Голос – основний засіб спілкування. 16 квітня відзначається Всесвітній день голосу.

22.04.2014

День голосаЦе – щорічний міжнародний захід, присвячений феномену голосу.

Мета свята – продемонструвати величезну важливість голосу в нашому повсякденному житті, як основного засобу спілкування і предмету вивчення безлічі наук, таких як фізика, психологія, фонетика і біологія, привернути увагу людей до оцінки стану свого голосу, роз’яснення впливу шкідливих звичок на голос, правил його гігієни, способів профілактики захворювань голосового апарату.

Цей всесвітній день було засновано в 1999 році завдяки спільним зусиллям американських і європейських отоларингологів і логопедів, зокрема Американської академії отоларингології (American Academy for Otolaryngology — Head and Neck Surgery) і доктора медицини Маріо Андреа з Португалії.

Свято уперше було проведене у Бразилії як бразильський національний день голосу. За більше ніж десять років свого існування, Всесвітній день голосу почали відзначати в різних країнах світу. У цей день проводяться різні концерти, симпозіуми, дні відкритих дверей в медичних та освітніх установах, йому присвячуються телепередачі та радіопрограми. Ця подія об’єднує як представників медицини (оториноларингологів, фоніатрів, хірургів, логопедів), професіоналів голосу, так і багато інших людей, чия діяльність не пов’язана безпосередньо з його використанням.

Голос, разом із слухом і зором, є одним з основних механізмів для комунікації, тому в сучасному суспільстві голосові проблеми суттєво впливають на якість життя. А для осіб деяких професій (співаків, акторів, дикторів, учителів, вихователів, керівників підприємств, політиків, церковнослужителів) голос є ще і інструментом, що забезпечує повноцінну професійну діяльність, тож  його розлади можуть призводити до тривалої втрати працездатності,  навіть до інвалідизації.

Голосові розлади також можуть виникнути і у тих, хто ще не працює, а відвідує дитячий садок або школу. Голоси дітей, з ряду причин, досить часто бувають охриплими. В силу своєї емоційності, голосовими розладами у декілька разів частіше страждають жінки, по відношенню до чоловіків (приблизно в 8 разів). Та не можна сказати, що чоловіки застраховані від захворювань голосового апарату. У зв’язку із загальним палінням чоловіки дуже часто (як втім, і жінки-курці) страждають ларингітами, доброякісними і злоякісними пухлинами гортані. На тлі постійної напруги голосових зв’язок та психоемоційного перевантаження можуть виникнути функціональні порушення: дисфонія – порушення звучання голосу чи афонія – його відсутність.

На жаль, тривале порушення голосу здатне спричинити тривалу непрацездатність. Якщо таке захворювання не почати правильно і вчасно лікувати, це може привести до втрати роботи.

Фоніатрія – це розділ оториноларингології, присвячений проблемам діагностики, лікування і профілактики захворювань голосового апарату. Лікар-фоніатр займається відновленням голосу і розвитком його можливостей.
Порушення голосу – симптом захворювань не лише гортані. На формування звуку в голосовому апараті впливає стан дуже багатьох органів: легень, бронхів, трахеї, голосових складок, порожнини рота, носа і додаткових пазух. Захворювання будь-якого з них може привести до різних проблем з голосом. Багато хронічних захворювань органів і систем, що не входять до складу голосового апарату, можуть обумовлювати неповноцінність його функцій навіть у разі відсутності будь-яких змін в гортані. Сюди відносяться захворювання легень, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем. Причинами порушеннь голосової функції можуть бути також стреси, перевтома і багато іншого.

В процесі лікування надається величезна увага виявленню істинних причин голосових порушень, детального обстеження усіх органів і систем, що відіграють роль у виникненні патології, комплексної терапії в цілому.  Головний акцент в лікуванні ставиться на місцеві процедури, а також на спеціальну голосову гімнастику – фонопедію. Метою фонопедичних занять є прищеплення і закріплення правильних голосорозмовних навичок і відновлення порушеної рівноваги між відділами голосового апарату, котрі беруть участь в голосоутворенні. Використовуючи методи фонопедії у поєднанні з медикаментозним лікуванням, лікар-фоніатр має можливість швидко відновити втрачений голос.

До фоніатра слід звернутися, якщо у Вас:
– вранішня або вечірня осиплість голосу;
– погіршення тембру до вечора або після тривалих голосових навантажень;
– зміни тембру голосу після перенесеної застуди більше тижня;
– ви перенесли операції по видаленню щитовидної залози, або інших органів шиї, внаслідок чого сталася зміна голосу;
– швидка втомлюваність голосу;
– зниження або підвищення тембру голосу;
– дискантовий (дитячий) тембр голосу, що затримався, у юнаків (тривала мутація);
– виснажливий кашель, що тривало не проходить, з подальшою осиплістю;
– постійне бажання прибрати слиз, що скупчився, і відкашляти стороннє тіло із зв’язок;
– якщо ви палите більше 5 років;
– біль при ковтанні;
– Ви працюєте в комунікативній сфері діяльності для більшої витривалості голосу і переконливості звучання при спілкуванні з людьми.

Лікар-оториноларинголог, фоніатр  МЦ «Благомед» Зоряна Лаврик.

logo_white

Медичний центр з висококваліфікованими лікарями, точною діагностикою, призначенням медикаментів згідно європейських стандартів доказової медицини в поєднанні з ефективною фізіотерапією – повний комплекс медичної допомоги високого рівня, спрямований на повернення, збереження а примноження здоров’я

Всі права захищенно Благомед 2019