Пневмонія – корисні поради лікаря- пульмонолога.

14.11.2016

Легені складаються з легеневої тканини (альвеол-) і бронхів (система трубочок через які повітря потрапляє з гортані до легень). Так от, пневмонія — це запалення альвеол(повітряних кульок).

123

Пневмонія, або запалення легенів — це гостре захворювання інфекційної природи, яке вражає легені (легеневу тканину), супроводжується накопиченням ексудату (запальної рідини) в альвеолах в яких відбувається газообмін. може викликатися вірусами та бактеріями

Чим небезпечна  пневмонія ?

При пневмоніях ніякого газообміну в запалених ділянках не відбувається, тому, що легеневі кульки наповнені запальною рідиною. Чим більша запальна ділянка в легенях тим грізніша ситуація для організму.

Симптоми: підвищення температури тіла інколи субфебрильна (37,2-37,4), кашель з відділенням слизисто-гнійного(зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння інколи може бути  «сухе» покашлювання, відчуття браку повітря, зниження апетиту, сонливість, пітливість , задишка при фіз.навантаженні, іноді біль за грудиною.

Пам`ятайте! Дуже часто пневмонія є ускладненням  респіраторної інфекції і через це симптоми ігноруються пацієнтами «списуючи це на віруску» особливо коли самостійно займаються самолікуванням(прийом противірусних, жарознижуючих та антибіотиків). Симптоми різних  захворювань органів дихання є дуже подібними, а несвоєчасне звернення до спеціалістів нерідко стає фатальним для пацієнта

 

Хто частіше хворіє на запалення легенів?

— На жаль, захворіти на пневмонію можуть особи різного віку, соціального статусу та професії. Але все ж чинники ризику є: вік — запаленням легень частіше хворіють маленькі діти і літні люди, хворі на цукровий діабет та інші хронічні захворювання. Також у групі ризику ті, хто працює у «людних» місцях та контактує з великою кількістю людей. Чим старше вік, тим більша вірогідність захворіти на пневмонію і гірший прогноз. Тому в усьому світі літнім людями та тим хто входить у групу ризику  рекомендують щепитися як від грипу, так і від пневмококової і гемофільної інфекцій.

Чи можна лікувати пневмонію самостійно вдома?

— Пневмонія — це те захворювання, яке може призвести до смерті пацієнта, отже ні за яких обставин не можна лікувати самостійно або за порадами сусідки чи газети.Найпоширенішою помилкою є «лікування в аптеці». На жаль у нашій державі серйозні лікарські засоби(антибіотики, гормони, вакцини і т.д) можна придбати без рецепта, що дуже часто спокушає пацієнта полікуватися за порадою фармацевта або провізора. Нерідко пацієнт потрапляючи до лікаря  вже «полікувався двома трьома антибіотиками» що значно ускладнює діагностику та подальше лікування.

Осінньо-зимовий період  збільшує в рази ймовірність захворіти на пневмонію, відчувши перелічені симптоми не займайтеся самолікуванням та не зволікайте, своєчасне звернення до лікаря є запорукою здоров`я, а подекуди життя.

222

Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо. (Сократ)

Поради лікаря – пульмонолога МЦ «Благомед» Назаревич Ольги Никифорівни.

3232

logo_white

Медичний центр з висококваліфікованими лікарями, точною діагностикою, призначенням медикаментів згідно європейських стандартів доказової медицини в поєднанні з ефективною фізіотерапією – повний комплекс медичної допомоги високого рівня, спрямований на повернення, збереження а примноження здоров’я

Всі права захищенно Благомед 2019